SportsMed strävar mot högsta kvalité och bästa service med patienten i fokus.
031-81 81 66
Carlanderska sjukhuset, 405 45 Göteborg


Mån 8.00-20.00
Tis 8.00-17.00
Ons 8.00-17.00
Tors 8.00-20.00
Fre 8.00-16.30

Kontakt oss
  Lår

  Information inför operation av proximal hamstringsruptur

   

  Operationen syftar till att sy tillbaka muskelursprunget för muskulaturen på lårets baksida (hamstrings) som fäster in mot sittbensknölen.

  Den fastsydda senan behöver vila och avlastning. Därför skall du inte sitta mitt på operationsområdet och vara noga med att ha benet i sk coxitläge dvs sitta med max 70° böjning i höftleden under 6 veckor samt böjt knä (se figur)

   

  Tänk på att vinkeln i höften påverkas av både på hur mycket du böjer i höftleden/benet eller hur mycket du fäller överkroppen framåt!

   

   

  Den första 6 veckorna efter din operation kommer du att gå med kryckor. Kryckorna ska du ha med dig till operationen. Det finns möjlighet att köpa kryckor här på vår mottagning.

   

  Andra hjälpmedel som kan vara aktuella är förhöjningsdyna för stolar då du den första tiden efter operation inte skall sitta med mer böjning än 70° i höften vilket gäller i 6 veckor.           Ev kan toalettförhöjning också vara aktuellt.

   

  Ta kontakt med distriktsfysioterapeut/arbetsterapeut i god tid före operationen för att ordna med kryckor och coxitdyna samt griptång. Alternativt går det att köpa varorna via olika hjälpmedelsbutiker via internet, tex Rehabshopen.se, Hjälpia.se eller Hjälpmedelsbutiken.se

  Du har även möjlighet att köpa coxitdynan på vår mottagning för 600kr.

   

  Ta med bra skor att gå i efter operationen samt gärna mjuka rymliga byxor vilket underlättar påklädning.

  Vanliga besvär från Lår är

  Information inför operation