SportsMed strävar mot högsta kvalité och bästa service med patienten i fokus.
031-81 81 66
Carlanderska sjukhuset, 405 45 Göteborg


Mån 8.00-20.00
Tis 8.00-17.00
Ons 8.00-17.00
Tors 8.00-20.00
Fre 8.00-16.30

Kontakt oss
  Frågor & svar

  Här kan du finna svaren på några av de vanligaste förekommande frågorna.
  Om du skall/har opereras/opererats, tänk på att mycket information står i det informationsblad/häfte du får i samband med din operation.

  Allmänna frågor

  Öppettider till Carlanderska röntgen finner du här: https://carlanderska.se/verksamhet/rontgen/

  Öppettider till Carlanderska provtagning finner du här: https://carlanderska.se/verksamhet/unilabs-provtagning/ 

  Mottagning

  Ditt sjukintyg finns att hitta på Försäkringskassan Mina Sidor, under Ärenden, på datum som ovan.  https://www.forsakringskassan.se/login 

  När receptet är skrivet av din läkare så får du ett sms – ”Ditt recept har nu skickats och kan hämtas ut på valfritt Apotek”.

  Nej, det behöver du inte. Ibland kan du få visa upp ditt ärr i passkontrollen.

  Operation

  Sjukskrivningens längd är individuell och bedöms av din operatör. Det beror bla på vilken typ av operation du har gjort och vilken typ av arbete du har.

  Din ortoped skriver e-recept på de läkemedel du skall ta och hur du skall ta dem. Dina smärtstillande läkemedel skall du ta om du har ont vilket är naturligt efter operationen, allt eftersom brukar de gradvis kunna minskas. 

  Tänk på att du innan operation skall ha ordnat med hemresan efter operation. 

  Det är bra att någon anhörig hjälper dig med hemresan och vi rekommenderar inte att resa kollektivt (och ffa inte under Covid-19 pandemin). Du kan oftast sitta i vanlig bil, ibland kan en lite större bil vara lämpligt och tex fälla ryggstödet vid behov.

  Det beror på vilken operation du har gjort men du skall avvakta med att köra bil tills du har en sådan funktion att du är en säker bilförare. Vid vissa operationer får du belastningsrestriktioner, av din kroppsdel som är opererad och då gäller dessa. Tänk på att du innan operation behöver ordna med hemresan efter operation. 

  Det beror på vilken operation du har gjort och vilken ordination du fått av din operatör. 

  Det beror på vilken typ av operation du har gjort och vad din operatör ordinerar. Om du har gjort en stabiliserande operation är det vanligtvis 3 veckor, en axelprotes 4 veckor och en cuffsutur (sydd sena) 4-6 veckor. 

  Rehabilitering

  Det varierar lite beroende på vilken operation du gjort. Ofta skriver din operatör en remiss till fysioterapeut för rehabilitering efter operation.

  Detta står i det informationsblad eller informationshäfte som du får i samband med din operation.

  Du kan finna de vanligaste förekommande patientinformationsbladen under rubriken Ortopedi samt under respektive kroppsdel.

  Till ditt första besök behöver du inte vara träningsklädd, därefter kommer du och fysioterapeuten överens om du skall vara ombytt eller ej till ditt besök.

  Videobesök

  Vi kan erbjuda dig ett Videobesök om du inte kan eller bör komma till mottagningen. Hör då av dig till oss på SportsMed så hjälper vi dig att bedöma om ett sådant besök skulle vara lämpligt för dig.

  Tex om du är över 70 år och skall begränsa dina kontakter pga Covid -19 så kan vi erbjuda dig Videobesök.

  Webbokning

  Efter att du har träffat fysioterapeut första gången har du därefter möjlighet att boka återbesök via Webbokning. Vi skickar dig då en bokningskod och du bokar tiden till din fysioterapeut via hemsidan under SportsMed Rehab.

  Tänk på att om du behöver lämna återbud till din tid måste du göra det senast ett dygn i förväg.